Ця сторінка належить до Архіву Фестивалю - 2015.
Запорожцам показали интересные плакаты прошлого века об американцах, поддерживающих свою армию
Автор: Егорова Ирина
Американские и канадские плакаты прошлого века, популяризирующие домашние заготовки на зиму, презентовал участникам Всеукраинского фестиваля домашней консервации “Нас не подолати” один из его организаторов — Виктор Бабенко. Главная цель фестиваля, как сообщала “Индустриалка” – сбор домашней консервации для передачи военнослужащим в АТО.
– Мы назвали наш фестиваль “Нас не подолати”, во-первых, потому что домашнее консервирование — это кулинарная традиция нашего народа, помогающая выживать в любых обстоятельствах и, во-вторых, это помощь бойцам в АТО в виде домашнего тепла запорожцев, которые передавали для наших защитников банки с переработанными овощами и фруктами,- отметил Виктор Бабенко. – Но это не ноу-хау Украины, мощные страны во время войны решали проблему с продовольствием за счет домашней консервации.
Например, в США во время Первой и Второй мировых войн существовала правительственная программа “Сады победы”, в рамках которой власти централизованно проводили пропаганду выращивания овощей и фруктов и их заготовок на зиму. За счет домашней консервации они решали проблему продовольственного снабжения своей армии зимой.
Плакаты, которые я презентую на фестивале, – американские и канадские времен двух мировых войн. Они патриотические, иронические, саркастические, но их все объединяет один лейтмотив — людей, которые занимаются консервацией, не будут волновать сложности с продовольствием, они переживут зиму.
К слову, такие плакаты были и в Советском Союзе, но по своей стилистике они не являются интересными по прошествии многих лет.
Как сообщала “Индустриалка”, Первый всеукраинский фестиваль домашней консервации “Нас не подолати” проходил на площади Маяковского 19 и 20 сентября. Его проведение стало возможным благодаря гранту, который организаторы — ОО “Запорізький колорит” выиграли в конкурсе социальных проектов “Мы — это город” ПАО “Запорожсталь”.
По уточненным данным, запорожцы и жители области передали для участников АТО 450 банок с домашними заготовками и медом, а также сухофрукты, конфеты, имбирное печенье и хлебцы. Как рассказала “Индустриалке” организатор фестиваля “Нас не подолати” Наталья Бабенко, 94 банок уже переданы в Запорожский военный госпиталь.
Фото автора
Як приємно зимовою дниною відкрити баночку хрустких огірочків, червоних соковитих томатів або полуничного джему та, хоч на мить, відчути подих запашного літа, відчути його на смак.
Відтоді як людина почала полювати та рибалити, виникла потреба зберігати продукти на довгий термін, ось так і з’явилося консервування.
Ще за часи Стародавнього світу продукти зберігали в засмолених амфорах. А коли виникла потреба споряджати експедиції, торговельні каравани та армії, засоби зберігання продуктів набули свого розвитку.
Сушка й заморожування були першими видами цього мистецтва, далі, за допомогою диму від вогнища, виникло копчення, а згодом вигадали квашення та маринування.
1763 рік. М.В.Ломоносов, організовуючи експедицію щодо вивчення полярних областей та Північного морського шляху робить замовлення: “Изготовление сушеного супа со специями и без специй по полтора пуда каждого сорта”. Виявляється, що концентрати на той час вже подорожували суходолом та Льодовитим океаном до самої Камчатки.
1795 рік. Французьський повар Ніколя Франсуа Аппер переміг на конкурсі “Кращій спосіб довгострокового зберігання харчів”. Наповнені банки з м’ясом та бульоном були запаяні та довго кипіли, через вісім місяців вміст банок був чудової якості. Таким чином консервування перетворилося на повсякденне явище. А відтоді, як Луї Пастер зробив своє відкриття, пастеризація та стерилізація завершили становлення сучасного консервування.
Консервовані овочі та фрукти зберігають в собі не тільки вітаміни та корисні речовини, а ще й теплі згадки про літо, майстерність та любов турботливої господині.
Існує безліч рецептів домашнього консервування, які збиралися та плекалися роками, вдосконалювалися та передавалися від матері до дочки.
Зараз велику цікавість викликає кулінарія різних народів, з’являються нові продукти та спеції, звичні заготівки набувають нового, інколи екзотичного смаку.
Розвиток кулінарії призвів до технічних винаходів, до виготовлення якісно нового посуду, але сучасні господині бережуть і традиційні засоби приготування їжі. З любов’ю та терпінням прикрашають вони місце, де готуються страви, де родина збирається за одним столом, щоб поживити тіло їжею, а душу спілкуванням…
Про розвиток консервування, різномаїття рецептів та інші цікавинки ви дізнаєтеся з книжкової експозиції, яку для вас запропонує Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека під час проведення «Першого Всеукраїнського Фестивалю домашньої консервації «Нас не подолати».